Amna Agić, MA arheologije

Visoko, novembar 2023.

Kao i prethodnih godina, stručni tim Fondacije ''Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'', izvodio je arheološke radove u tunelima Ravne 3, Ravne 4 i Ravne 5. Navedene radove, izvodimo več četvrtu godinu zaredom, što ih čini četvrtom istraživačkom kampanjom.

Podsjećamo, prva kampanja ili faza, započeta je 2019. godine, kada se došlo do izuzetnih otkrića nekoliko različitih kulturnih slojeva unutar tunela Ravne 3. Prvo preliminarna, a zatim i sistematska metodološka istraživanja unutar sekcije A, tunela Ravne 3. Navedena sekcija u potpunosti je bila bez urušenog ili ubačenog materijala. Uzdignuto dno, između 20-60 centimetara, sadržavalo je brojne artefakte iz različitih vremenskih razdoblja.

Redovna mjerenja energetskih vrijednosti u tunelima Ravne pokazuju sjajne trendove. Pored dobrih vrijednosti kisika, nivoa energetske vitalnosti i niske radijacije, vrijednosti negativnih iona dostižu rekordne nivoe. Naime, u february 2023. koncentracije negativnih iona u dubljim dijelovima tunela Ravne su iznad 200.000 ni/ccm. To je 200 puta više nego na planinama. U fiziologiji je poznato koliko korisnih funkcija u organizmu čine negativni ioni. A u Visokom na lokacijama na kojima radi Fondacija 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca' to je dio prakse i ljekovitih svjedočanstava.

VIŠE >>>

 

Redovna mjerenja energetskih parametara potvrđuju da su tuneli Ravne najsigurnije i najzdravije mjesto na Planeti.

Stručni tim Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ je tokom mjerenja 11. novembra 2022. utvrdio slijedeće:

-          Vanjska temepratura je 9 stepeni, a koncentracija negativnih jona 350 po kubnom centimetru

-          Temperatura u tunelima Ravne je stabilna i to u opsegu 13-14 stepeni. Vlaga je na nivou od 83%-95%.

-          Nivo kisika je između 19,0 - 20,9 %.

-          Nivo štetne radioaktivnosti u vanjskoj sredini je 0,10-0,11 mikrosiverta, a u tunelima između 0,06 – 0.1.

-          U tunelima nema lošeg elektormagnetizma (EM smog), niti štetnih signala za mobitel i internet.

-          Nivo orgonske ili životne energije je za 50% ili čak 100% veći nego što je to vani.

Koncentracija negativnih iona u blizini Fondacijine suvenirnice bila je 350 ni/ccm. Već kod jajolikog keramičkog bloka dostignut je ljekoviti nivo od 18.000 ni/ccm, a u svim ostalim dubljim dijelovima tunela na fantastičnih 60.000 – 85.000 ni/ccm.

Kompletna mjerenja prikazana su u priloženoj tabeli.

Hladni zimski dani i slabija posjećenost tunela Ravne u Visokom donose izvanredne energetske vrijednosti. Mjerenja američkim instrumentom 'Air Ion Counter' pokazuju fantastične vrijednosti blagotvornih negativnih iona.
 
Vanjske vrijednosti su niske i iznose uobičajenih 300 negativnih iona po kubnom centimetru (ni/ccm). Međutim, već nakon dvadeset metara u tunelima rastu na 4.000 ni/ccm, kod jajolikog bloka iznose 50.000 ni/ccm da bi kod keramičkog bloka 'K 2' dostigle 140.000 ni/ccm. Dublje u tunelima vrijednosti dostižu nevjerovatnih 200.000 ni/ccm i zato ne čude brojna unaprijeđenja zdravstvenog stanja kod posjetilaca tunela.
 
Ovo su najveće izmjerene vrijednosti u proteklih nekoliko godina. Logičan zaključak se nameće sam da je najbolje vrijeme za posjet i terapije negativnim ionima upravo sada, kada nema ljetnih gužvi.
 
Ostale vrijednosti su također sjajne. Vlažnost je na stabilnih 82%, vrijednosti kisika između 19,3 - 20,9 %, radioaktivnost je dva do tri puta niža neko vani (7 mikrosiverta po satu), a nivo životne energije između 25-30%. Po običaju najveća vrijednost životne vitalnosti je na megakeramičkom bloku 'K 2' i iznosi 40%. Već smo naučili da je blok 'K 2' energetski 'živ'.

MJERENJA ENERGETSKIH VRIJEDNOSTI U TUNELIMA RAVNE

Mjerenja osnovnih energetskih vrijednosti u podzemnom Prahistorijskom labirintu Ravne odvijaju se kontinuirano tokom čitave godine. Posljednje mjerenje je datirano na 9. septembar 2022.

Ovo su osnovna zapažanja:
  • Temperatura u tunelima je ovoga ljeta bila za 1-2 stepena Celzijusa viša nego tokom zimskog perioda i iznosila je je 14-15 stepeni;
  • Novi kisika je u granicama normale i ne pada ispod 19 stepeni uprkos brojnim turističkim posjetama
  • Koncentracije negativnih iona rastu kako se ulazi dublje u tunele i iznose od nekoliko hiljada negativnih iona po kubnom cnetimetru na ulazu u tunel do nekoliko desetina hiljada u dubljim sekcijama tunela. Ovo su ljekovite koncentracije za naš organizam.
  • Radioaktivnost u tunelima je višestruko niža od minimalno dozvoljene
  • Elektromagnetna radijacija i EM smog nisu prisutni u tunelima
  • Nivo životne energije je u odnosu na vanjsku okolinu je dvostruko i trostruko viši, a kod Megakeramičkog bloka K-2 čak četverostruko viši.
  • Nivo vlažnosti, koja je važna za stvaranje negativnih iona i vezivanje konglomerata u zidovima je i dalje visoka, i iznosi više od 80%.
Stručni tim Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca' je zadovoljan ovim vrijednostima. Monitoring se nastavlja i nakon ljetnih mjeseci.

VIŠE >>>