Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Administrator

Artefakt K-3 piramide kod Visokog

srijeda, 08 maj 2024 20:01 Objavljeno unutar Iz mog ugla

U prapovijesti u zidove kotline rijeke Fojnice kod grada Visoko ugrađeni su dijelovi piramide. Tako je rubno brdo Visočica udomilo jedan brid s pripadajućim plohama, a nasuprotna Plješevica drugi. Tuneli piramide su prokopani kroz tlo kotline, spojeni izvan nje u sapnicu izloženu vjetru na piramidalnom objektu Buci. Lokacija Buci odabrana je da jugoistočni vjetar propuh njezine sapnice donosi bridu na Visočici.

U nedjelju, 12. marta 2024. u 14:00 sati očekuje nas još jedan vrhunski kulturni događaj. Naime, u parku ‘Ravne 2’ u Visokom bit će otvoren paviljon posvećen Starčevačkoj kulturi i Vučedolskoj civilizaciji. Obje su imale jezgro u današnjoj Slavoniji, između Vinkovaca i Vukovara.

Starčevačka kultura ide uz bok Vinčanskoj civilizaciji po starosti (više od 8.000 godina) i obuhvatala je krajeve širom južne Evrope i sve naše zemlje. Slijedila je Vučedolska civilizacija prije 5.000 godina koja je imala sjajna dostignuća u astronomiji, ekonomiji i duhovnom razvoju. Pružala se od Alpa do današnje Grčke i prethodila je svim drugim civilizacijama.

Na svečanosti će biti inaugurisano umjetničko djelo – Vučedolska vaza, s astronomskom simbolikom koja prikazuje prvi evropski kalendar. Autor je akademski kipar Timur Trako.

Ovim putem pozivamo zainteresovane da prisustvuju ceremoniji otvaranja paviljona koji se nalazi u blizini paviljona sa stečkom a u pravcu Magične šume.

Čekajući svjetsku premijeru koja će biti održana na mjestu o kojem film i govori, u Arheološko – turističko – sportskom parku „Ravne 2“, najnovije ostvarenje Fondacije film „Čudo u srcu Bosne“ nastavlja i svoj uspješni festivalski put.

Film „Čudo u srcu Bosne“ ušao je u užu konkurenciju najboljih filmova na Around International Film Festivalu ARFF International u Berlinu.

Ovo je festival koji okuplja dugometražne i kratke filmove, dokumentarne filmove, eksperimentalne, reklamne, glazbene spotove, animacije, studentske filmove, serije, TV, nove medije i umjetnička djela iz cijelog svijeta. Svakog mjeseca međunarodni žiri nagrađuje filmove koji se automatski plasiraju i na finalnu godišnju ceremoniju.

Međunarodni filmski festival Around povezan je sa Netflixom, Amazon Primea, Disney Plus i drugim filmskim platformama.

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved