Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

New eBooks available

Pyramids ebook

Pyramids ebook

Pyramids ebook

New eBooks available, Kindle Edition

Ancient History ebook

A+ A A-

U sklopu redovnih analiza vode koja se nalazi u prahistorijskom Podzemnom labirintu Ravne u Visokom, Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” je u drugoj polovini augusta 2015. naručila mikrobiološku i fizičko-hemijsku analizu od kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo iz Zenice.

Uposlenici Zavoda su sami uzeli uzorke vode i odnijeli ih na analizu u odgovarajućem pakovanju. Rezultati analize su dostavljeni Fondaciji početkom septembra i oni se ovim putem predočavaju javnosti.

Tri uzorka vode su uzeta s nekoliko lokacija unutar tunela. Fizičko-hemijska analiza je pokazala idealnu pH vrijednost 7,13 – 7,23. Voda je bez boje i mirisa.

Mikrobiološka analiza pokazuje da se u vodi ne nalaze koliformne bakterije, Escherichia coli ili enterokoke.

Stoga su u zaključku analize ističe da uzorci s ovih lokacija “zadovoljavaju prema Pavilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Vrlo limitirane količine vode s ovih lokacija Fondacija flašira kao donacijski suvenir za svoje goste. 

Hemija 1 



Hemija 2 



Hemija 3 



Mikrobiologija 1 



Mikrobiologija 2 



Mikrobiologija 3 


Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved